Recoltare celule stem

Banci de celule stem

Clasificare Celule Stem

Tipuri de celule stem recoltate la nastere

Clasificare celule stem dupa sursa de prelevare

tipuri celule stemCelulele stem recoltate la nastere se impart in doua mari categorii de celule stem : celulele stem hematopoietice si celulele stem mezenchimale .

Sangele placentar este sursa pentru celulele homeopoietice iar tesutul cordonului ombilical este sursa celulelor mezenchimale.

Celulele stem ce se regasesc in sangele de cordon ombilical constituie un dar pretios cu proprietati terapeutice care pot schimba viata unei persoane.

Celulele stem hematopoietice (CSH) sunt celule stem pluripotente (au mai multe variante de rezultat al transformarii) ce se pot diferentia in toate tipurile de celule sangvine (globule albe, globule rosii, trombocite si plasma).
In vitro s-a dovedit ca acestea se pot diferentia si in alte tipuri de celule cum ar fi celulele neuronale, celule endoteliale sau insula Langerhans (celule care produc insulina).

Celulele stem hematopoietice sunt responsabile de formarea celulelor din sange : leucocite, hematii si trombocite. Pana in prezent, reprezinta singura categorie de celule stem pentru care s-a dovedit valoarea terapeutica, mii de pacienti fiind transplantati anual cu grefe de celule stem hematopoietice, cum sunt grefele de sange placentar.

Celulele stem mezenchimale (CSM) au capacitatea de a deveni alte celule specializate cum ar fi osteoblastele (celule ale oaselor), condrocite (celule ale cartilagiilor), miocite (celule ale muschilor) si multe alte tipuri de celule de tesut. Acestea functioneaza si ca celule de paza , reglementand diversele tipuri si comportamentul celulelor care trec prin maduva osoasa.
.

Clasificare a celulelor stem


Dupa originea de recoltare a celulelor stem, acestea se impart in:

- celule stem embrionare: fac referire in special la celulele stem totipotente si pluripotente

- celule stem fetale: se limiteaza la celule stem pluripotente

- celule stem adulte: includ celule stem multipotente, oligopotente si unipotente.

La adultii celule stem se mai gasesc in inima, creier, oase, plamani si alte organe. Sunt rezerva noastra pentru regenerarea celulelor distruse de boli din organism.

Initial se credea ca celule stem adulte sunt cu mult mai limitate in posibilitati decat cele embrionare si ca ar da nastere doar la tesuturi de tipul celor din care provin, dar noile cercetari ne indica faptul ca celulele stem adulte pot genera si alte tipuri de tesuturi . De exemplu, celulele hepatice pot fi folosite pentru producerea de insulina, care de obicei este creata de pancreas. Aceasta capacitate este cunoscuta ca plasticitate sau transdiferentiere.

Celulele Stem Embrionare au abilitatea de a se dezvolta in mai multe tipuri diferite de celule, cu risc minor de contaminare.

Totusi, exista un numar de dezbateri etice care vizeaza acest tip de obtinere de celule stem embrionare Celule Stem Adulte care se gasesc in maduva si in sangele periferic au de asemenea capacitatea de a se transforma in alte tipuri de celule, dar sunt mai greu de obtinut, si din cauza faptului ca celulele sunt imbatranite exista un risc mai mare ca acestea sa fie respinse de gazda.

Generalitati despre celule stem


Descoperirea metodelor de izolare si cultivare a celulelor stem in 1998 a adus o noua speranta cercetatorilor si medicilor din lumea intreaga.

Transplantul de celule stem poate vindeca in momentul de fata peste 70 de boli, iar medicina este in plin progres.

Boli precum Alzheimer, atrofii musculare, leucemii, cancere si alte boli pot fi tratatate cu celule stem, iar cercetatorii studiaza acum tratamentul cu celule stem in bolile mostenite.

Celulele stem embrionare au rolul de a se transforma in celule specializate din care se va forma embrionul, iar mai apoi fetusul.

Cele din cordonul ombilical sunt celule multipotente care se pot diferentia intr-un numar limitat de celule specializate si pot fi prelevate si conservate dupa nasterea fatului. Celulele stem adulte se gasesc atat la adult, cat si la copil si au rolul de a inlocui celulele distruse sau moarte cu altele noi.

Solicita Oferta

Oferta prelevare celule stem

preturi costuri tarife recoltare