Recoltare celule stem

Banci de celule stem

Despre Celulele Stem

Surse de prelevare celule stem

Recoltare celule stem din maduva osoasa

Image description
Maduva osoasa este tesutul moale, cu aspect gelatinos, care se regaseste in interiorul oaselor. Aceasta reprezinta pana la 4% din greutatea corporala totala.

Exista doua tipuri de maduva osoasa: maduva osoasa rosie, care produce globulele rosii, trombocitele si majoritatea globulelor albe si maduva osoasa galbena, care produce unele globule rosii si celulele adipoase.
Maduva rosie se regaseste in principal in oasele plate, cum ar fi osul pelvisului, osul pieptului, coastele sau vertebrele si la capatul oaselor lungi.
Maduva galbena se regaseste in interiorul sectiunii mediane a oaselor lungi. Ambele tipuri de maduva osoasa contin vase sangvine si capilare.

Maduva osoasa contine un raport de 50/50 de celule stem hematopoietice (CSH) si de celule stem mezenchimale (CSM).

Celulele stem hematopoietice (CSH) sunt celule stem pluripotente (au mai multe variante de rezultat al transformarii) ce se pot diferentia in toate tipurile de celule sangvine (globule albe, globule rosii, trombocite si plasma). In vitro s-a dovedit ca acestea se pot diferentia si in alte tipuri de celule cum ar fi celulele neuronale, celule endoteliale sau insula Langerhans (celule care produc insulina).

Celulele stem mezenchimale (CSM) au capacitatea de a deveni alte celule specializate cum ar fi osteoblastele (celule ale oaselor), condrocite (celule ale cartilagiilor), miocite (celule ale muschilor) si multe alte tipuri de celule de tesut. Acestea functioneaza si ca celule �de paza�, reglementand diversele tipuri si comportamentul celulelor care trec prin maduva osoasa.

La ce este folosita maduva osoasa?

Transplantul de celule stem provenite din maduva osoasa este efectuat cel mai des pentru persoane ce sufera de afectiuni ale sangelui, maduvei osoase sau anumite tipuri de cancer. inainte de tratamentul cu radiatii sau chimioterapie impotriva cancerului, pot fi recoltate unele dintre celulele stem ale pacientului si apoi reintroduse la incheierea tratamentului, pentru a accelera refacerea sistemului imunitar. Acest tip de tratament dateaza de aproximativ 40 ani, avand la dispozitie foarte multe date clinice.

Celulele stem provenite din maduva osoasa pot fi stocate fara a pierde prea multe dintre acestea in timpul procesului de congelare.

Acest lucru se intampla in marea majoritate a cazurilor la transplanturile autologe (ale aceleiasi persoane) deoarece celulele sunt adesea recoltate cu cateva luni inainte de tratament. in cazul transplanturilor alogene (de la donator la pacient), sunt preferate celulele stem proaspete (provenite din sangele cordonului ombilical), pentru a conserva cat mai multe celule bune posibil.

Solicita Oferta

Oferta prelevare celule stem

preturi costuri tarife recoltare